Börja investera i utländska aktier

För närvarande står USA för cirka 40 procent av världens aktiemarknadsvärde, men detta kommer att minska när fler investerare vänder sig till tillväxtmarknader som Kina och Indien. Numera är investeringar i utländska aktier en del av varje portfölj. Att investera i utländska aktier ger dig möjlighet att diversifiera ditt innehav och dra nytta av trender och utveckling utanför ditt hemland.

Därför har handel med depåbevis (DR) som ADR och GDR blivit ett hett ämne de senaste åren - DR är utformade för att göra det lättare för investerare att köpa utländska aktier. Här är några av de enklaste sätten att investera i utländska aktier, inte bara i USA. 

Depåbevis är överlåtbara finansiella instrument som utfärdas av banker för att representera noterade aktier i utländska företag. Depåbevis handlas på lokala börser, t.ex. New York Stock Exchange (NYSE) i USA, men representerar aktier i företag med huvudkontor utanför USA. Depåbevis som handlas i Tyskland representerar företag som är baserade utanför Tyskland.

American Depositary Receipts (ADR) är överlåtbara certifikat som utfärdas av amerikanska banker och som representerar ett antal aktier i en utländsk aktie som handlas på en amerikansk börs. ADR är denominerade i amerikanska dollar och de underliggande värdepapperen innehas i amerikanska finansinstitut utomlands.

USA är för närvarande den mest likvida och robusta marknaden för depåbevis i världen. DR-marknaden växer även i andra länder och kommer att växa och bli ännu mer robust med lägre kostnader, snabbare genomförande och lika rättigheter för aktieägare oavsett hemland.