Riskerna med utländska investeringar

Dagens investeringsmöjligheter är inte geografiskt begränsade. Om du är intresserad av tillväxtekonomier och den blomstrande tillväxten på marknader runt om i världen kanske du vill investera i några av dem.

För många investerare ger köp av utländska aktier dem möjlighet att diversifiera genom att sprida ut sina risker, förutom att ge dem exponering för tillväxten i andra ekonomier. Många finansiella rådgivare anser att utländska aktier är ett sunt tillägg till en investeringsportfölj. De rekommenderar en fördelning på 5-10 % för konservativa investerare och upp till 25 % för aggressiva investerare.

Internationella investeringar har dock sin baksida. När det gäller volatilitet anses tillväxtmarknader i allmänhet vara mer riskfyllda. De kan genomgå dramatiska förändringar i marknadsvärdet, och i vissa fall kan politiska risker plötsligt vända upp och ner på en nations ekonomi. Dessutom bör det noteras att utländska marknader kan vara mindre reglerade än de amerikanska, vilket ökar risken för manipulation eller bedrägeri.1

Dagens investerare har extraordinär tillgång till globala nyheter dygnet runt, men det finns också en risk för otillräcklig information från en marknad som ofta ligger tusentals kilometer bort. Detta kan begränsa investerarens förmåga att tolka eller förstå händelser.

 

Slutligen finns det en valutarisk som härrör från förändringar i växelkursen mot investerarens hemvaluta. Naturligtvis rör sig valutor åt båda hållen och kan också vara till investerarens fördel.

Kunskap om de politiska och ekonomiska förhållandena i det land du investerar i är avgörande för att förstå de faktorer som kan påverka din avkastning. Som alltid bör investerare fokusera på sina investeringsmål, kostnader och förväntad avkastning och balansera dessa faktorer med sin risktolerans.