Bitcoin - Vad väntar 2018?

Kryptovalutan gick från att vara en outsider till att bli en del av det allmänna samtalet när dess volatila prisutveckling, skandaler och löften skapade en spännande tillväxthistoria. Bitcoin futures började handlas på framstående börser som CME och CBOE i slutet av 2017, och regeringar runt om i världen övervägde att reglera kryptovalutan. 

Om man får tro Bitcoin-entusiaster kommer 2018 att bli ännu ett fantastiskt år. Som stöd för sin ståndpunkt hänvisar de till prisprognoser från experter och analytiker. Men det är svårt att bedöma dessa förutsägelser till deras verkliga värde. Det beror på att Bitcoin skiljer sig från andra fiatvalutor. Förutom de ekonomiska aspekterna av utbud och efterfrågan spelar teknisk innovation och statlig reglering en viktig roll när det gäller att bestämma prisutvecklingen. Med dessa förbehåll i åtanke följer här en kort lista över faktorer som kan påverka priset under det kommande året.    

Införande av statligt ägda kanaler och sidokedjor 

SegWit förväntas bana väg för Lightning-nätverket, som presenteras som en lösning på Bitcoins skalningsproblem. Nätverket tillhandahåller en rad statliga kanaler (eller separata betalningskanaler) mellan två parter för att möjliggöra transaktioner utanför bitcoin-blockkedjan. Sidokedjor är ett liknande koncept som erbjuder mindre säkerhet och decentralisering, men kan användas för att genomföra transaktioner utanför bitcoinkedjan.

Ett nav för att lagra värde 

Bitcoins stigande transaktionskostnader gjorde den olönsam som betalningsmedel och kastade den in i en identitetskris 2017. Kryptovalutan fungerar mer som en värdehandling (liknande guld) och har väckt uppmärksamhet hos institutionella och privata investerare. Därför kan de tekniska innovationer som beskrivs ovan i slutändan ha liten eller ingen inverkan på bitcoinpriset under 2018. 

Istället kan prisrörelsen för kryptovalutan under 2018 bestämmas som ett värdeförråd. I detta tillstånd kommer priset att påverkas mindre av dess användbarhet i dagliga transaktioner och mer av omnämnanden i media, statliga regleringar och institutionella pengar. De två sistnämnda kategorierna kommer att ha ett särskilt starkt inflytande på bitcoinpriset.